Logo

BESPLATNA DOSTAVA unutar Hrvatske iznad 100€, izvan Hrvatske iznad 150€.

Veza između magnezija i sporta

Preveliki tjelesni napor u sportu dovodi do nedostatka Magnezija. Zato sportaši koji koriste tekući Be Natur magnezij tvrde da kod sportskih aktivnosti imaju više zraka nego inače.
1577117274221.jpeg

Preveliki tjelesni napor u sportu dovodi do nedostatka Mg, koji primarno nastaje od povećane proizvodnje znoja. Pogotovo kod visokih temperatura okoline, vlažnosti zraka i gubitka tekućine(do 2l po satu).

Što znači, nedovoljan unos Mg može pogoršati funkciju mišića, sto dovodi do velike sklonosti rastrganim mišićnim vlaknima i istegnućima mišića. Ako prilikom izgradnje mišića Mg fali, taj deficit je vidljiv kod sportskih izvedbi. Snaga može kontinuirano opadati a faza regeneracija duže traje. Kod kompletne krvne pretrage, nedostatak magnezija se ne može 100% utvrditi putem nalaza krvi jer slobodan magnezij u krvi čini samo oko 1% .

Dragi sportaši, magnezij je također ključan za metabolizam, aktivacijom enzima poznatim kao ATP koji su odgovorni za rast energije u tijelu.

Kada se ATP razgrađuje, energija se oslobađa za sve kontrakcije mišića, a pri naporima vježbanja ovaj promet je iznimno visok, što znači da se ATP mora brzo sintetizirati. Tako manjak magnezija može ograničiti proizvodnju energije, što dovodi do umora, letargije, smanjene snage, trzanja mišića ili grčeva.

Profesionalni sportaši su uvijek zainteresirani za jednu od dvije teme; brža regeneracija ili liječenje ozljeda.

Vaš unos vitamina, minerala i makronutrijenata ključan je za vaš uspjeh u sportu, no međusobna povezanost između svih ovih je vrlo složena. Idemo ispitati samo jedan odnos: vezu između magnezija u vašoj prehrani i razinama testosterona u vašoj krvi. Kako djeluje magnezij na razinu testosterona?

  

Testosteron je, naravno, “muški hormon” – anabolički hormon, što znači da je odgovoran za povećanje mišićne snage, veličine i oporavka.

Visoka razina testosterona korisna je za sve sportaše u treningu, zbog čega su testosteron i njegovi prekursori neki od najčešće zlostavljanih doping agenata u profesionalnom sportu. S Be Natur tekućim magnezijem taj problem nemamo jer je testiran na od strane Kölner Liste i siguran za profesionalne sportaše.

Što je više koncentracije magnezija u krvi čovjeka, to je više testosterona.

Kome ovaj savjet nije poznat: ”Ako se u svakodnevici ili tijekom treninga pojave grčevi, onda uzmi Mg tabletu!” Tu trebate isto pripaziti jer se može dogoditi da u proizvodnji elementi koji su na doping listama iz prijašnje proizvodnje nekog drugog proizvoda u česticama uđu i kod proizvodnje tih tableta i da iako magnezij nije na doping listama vi ipak padnete da doping testu. Zato dragi sportaši uzimajte samo proizvode koji su testirani od strane poznatih svjetskih laboratorija na NEM.

Korištenje uobičajnih Mg tableta i njihovo djelovanje je sporno, jer se teško u tijelu apsorbiraju. Mg tablete možete dobiti u svakoj robnoj kući,drogeriji i apoteci počevši od cijene od 70 cent po pakiranju,ali je njihovo djelovanje sporni. Glavni sastavni dio Magnesiumcarbonata crijeva ne mogu dobro primiti i razgraditi. Drugačije je s Mg Chloridom. On se jako dobro apsorbira u krvi. Nažalost kratka upotreba (ispod 2 tjedna) nije dovoljna, da se nedostatak Mg, koji može prouzročiti grčeve,izjednači.

Kod manjka magnezija možete osjetiti zdravstvene probleme jer ne dobivate dovoljno kisika ili se ne oslobađa dovoljno ugljičnog dioksida svaki put kad dišete. Osobe s manjkom magnezija koriste više kisika tijekom tjelesne aktivnosti – njihove srčani otkucaji porastu za oko 10 otkucaja u minuti. Zato sportaši koji koriste tekući Be Natur magnezij tvrde da kod sportskih aktivnosti imaju više zraka nego inače. Što je logično, znajući sada što dobar i kvalitetan magnezij je u stanju učiniti za naš organizam.

 

Koji su simptomi paradoksalnog disanja?

Simptomi paradoksalnog disanja uzrokovani su lošim unosom kisika. One uključuju:

  • kratkoća daha ili dispneja
  • prekomjerna pospanost, također poznata kao hipersomnija
  • umor ili iscrpljenost
  • često buđenje noću
  • lošije vježbanje
  • abnormalno brzo disanje (tachypnea)

Zaključujemo da su ti rezultati konzistentni s idejom da, poput nifedipina (Nifedipin je najčešće korišten lijek iz grupe blokatora kalcijumovih kanala u terapiji angine pektoris i hipertenzije.) , magnezij djeluje u dišnim putovima kao blokator kalcijevih kanala osjetljivih na napetost.


#be_natur - FEEL THE DIFFERENCE
Newsletter

Sign up for our newsletter! We will inform you about the various benefits of magnesium, tips, interesting facts and promotions in our webshop.