Logo

BESPLATNA DOSTAVA unutar Hrvatske iznad 100€, izvan Hrvatske iznad 150€.

Magnezij za djecu - Be Natur

163719426271385796.jpeg

Magnezij za djecu

 

Magnezij je mineral koji se često zaboravlja iako je nužan za rast i razvoj djeteta. Neophodan je za opuštanje mišića, razvoj kostiju, reguliranje raspoloženja i stvaranje energije. Za razvoj kostiju se obično ističe kalcij, ali u tom procesu je neizostavan i magnezij koji je potreban za njegovu apsorpciju, pretvaranje vitamina D u aktivan oblik i reguliranje hormona koji doprinose razvoju kostiju. Djetinjstvo je ključno doba za unos magnezija jer se tada najviše može utjecati na razvoj kostiju. 

Hrana modernog vremena ima sve manje nutrijenata, zbog čega može doći do smanjenja ključnih vitamina i minerala u našem organizmu. To se posebno odnosi na djecu, koja su često izbirljiva oko hrane pa mogu imati nedostatak upravo ovog minerala. Budući da djeca radije posežu za gaziranim pićima i sokovima, mogu imati problem s nedovoljnim unosom vode. Ukoliko ne unesemo dovoljno vode, tijelo će izlučivati više magnezija u urinu kako bi zadržalo njegovu slanoću. Istu posljedicu ima i unos previše slane hrane. Sokovi i gazirana pića imaju prevelike razine šećera, što također dovodi po prevelikog izlučivanja ovog minerala putem mokraće. Uočena je povezanost nedostatka magnezija i pojave dijabetesa tipa 2. Određene bolesti također mogu uzrokovati njegov nedostatak. Iako je ozbiljniji nedostatak ovog važnog minerala rijedak, veliki broj osoba ne ispuni svoju dnevnu potrebu za njime jer nema dovoljno uravnoteženu prehranu. Niska razina magnezija može imati negativan učinak na djetetovo raspoloženje te dovesti do uznemirenosti, razdražljivosti i problema s koncentracijom. Za pravilno funkcioniranje neurološkog sustava magnezij je ključan jer utječe na održavanje optimalne razine GABA neurotransmitera koji je zaslužan za osjećaj smirenosti, opuštenosti i poticanje sna. Nedostatak magnezija može dovesti i do pretjerane zabrinutosti, anksioznosti, napadaja panike, osjetljivosti na buku, loše koncentracije, zatvora i nesanice.

Djeca nemaju dovoljno razvijen imunološki sustav koji im je potreban za obranu od raznih infekcija i bolesti. Magnezij ima važu ulogu u mnogobrojnim procesima koji se dovijaju u našem organizmu, a samo jedan od njih je stvaranje antitijela koja se bore protiv upalnih procesa. Mala je vjerojatnost da će vaše dijete unijeti previše magnezija putem hrane, ali moguće je pretjerati s njegovim unosom u obliku dodataka za prehranu. Preporučeni dnevni unos za djecu od 1 do 3 godine 80 mg dnevno, za djecu od 4 do 8 godina je 130 mg dnevno te 240 mg dnevno za djecu od 9-13 godina. Ove preporučene doze uključuju ukupan unos putem hrane i dodataka koji se ne treba prelaziti.

 

 

Magnezij za djecu sportaše

 

Djeca koja se izlažu većem fizičkom naporu uslijed bavljenja sportom mogu imati i veću potrebu za magnezijem. Istraživanja pokazuju da njegova potreba ovisi o količini sporta kojim se bavimo. Prilikom stresa ili bavljenja fizičkim aktivnostima dolazi do njegova izlučivanja putem znoja. Oko 30 % magnezija u našem organizmu nalazi se u mišićima, gdje ima važnu ulogu u njihovoj kontrakciji i opuštanju. Zato je njegova veća razina u krvi povezana s boljim učinkom mišića i smanjenjem mliječne kiseline koja se proizvodi tijekom fizičke aktivnosti. Preveliko nakupljanje mliječne kiseline može nepovoljno utjecati na mišiće i ubrzati njihov umor. Vježbanje bez dovoljne količine magnezija dovodi do pretjerane potrošnje kisika i ubrzanog rada srca.  Tijekom bavljenja sportom mogu postati očitiji simptomi njegova nedostatka jer ga tada tijelo treba u većoj količini. Ovaj mineral je izrazito važan za mišićnu snagu, rast i obnovu stanica te sintezu proteina. Niska razina energije može biti povezana s nedovoljnim unosom magnezija. Magnezij također može pomoći u smanjenu boli prilikom rasta, kao i smanjenu grčeva u mišićima tijekom i nakon bavljenja sportom. Loša prehrana je glavni uzrok njegova nedostatka. Ukoliko postoje pokazatelji da vaše dijete ne dobiva dovoljno magnezija preko hrane (npr. ako znate da ne jede dovoljno zelenog povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova koji su njegovi glavni prirodni izvori), možete razmisliti o dodatnom unosu magnezija putem suplemenata. Unos magnezija je podjednako važan i za tinejdžere kojima je on potreban zbog rasta i jačanja kostiju.

Magnezij je i važan antioksidans koji se bori protiv štetnih učinaka slobodnih radikala koji se pojačano javljaju tijekom metabolizma kisika uslijed intenzivnijeg i učestalijeg bavljenja sportom. Također smanjuje i upalu u mišićima i pomaže im da se brže oporave od stresa koji je nastao zbog fizičke aktivnosti. Čak i ako vaše dijete nije sportaš, vjerojatno voli trčati i biti aktivno pa zato nije ni neuobičajeno da se poreže ili ogrebe. Ukoliko primijetite pretjerano krvarenje prilikom manjih posjekotina, uzrok tomu može biti zbog nedostatka magnezija koji je zadužen za pravilno zgrušavanje krvi. Ako se vaše dijete uskoro priprema za veći fizički napor, npr. utakmica ili sportsko natjecanje, pobrinite se da putem hrane unese dovoljnu količinu magnezija. Osim prethodno spomenutog zelenog povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ostale namirnice koje su bogate magnezijem su i: tamna čokolada, avokado, tofu, bučine sjemenke, losos, skuša i banane.

 

U koje doba dana piti magnezij?

 

Ukoliko ste zaključili da vaše dijete ima nedostatak magnezija i odlučite se za dodatak prehrani, važno je znati da se rezultati ne mogu vidjeti odmah. Simptomi njegovog mogućeg nedostatka neće se odmah povući nakon prvog ili prvih nekoliko uzimanja te ga je zato potrebno uzimati redovno. Zbog umirujućeg učinka na mišiće i živčani sustav, magnezij je najbolje uzet sat ili dva prije spavanja. To će vam pomoći da mirnije prospavate noć i smanjite grčenje mišića ili nemir u nogama koji može sprječavati da se kvalitetno naspavate. Na magnezij ne treba gledati kao na tabletu za spavanje koja će nam pomoći da istog trenutka zaspemo, već kao na dodatak koji će redovitim uzimanjem imati pozitivne učinke na naš organizam. Unatoč tome, vrijeme korištenja najbolje prilagodite svojim obvezama i vremenskom okviru za koji će vam biti najlakše osigurati dosljednost. Ako smatrate da bi vam magnezij mogao teško sjesti na želudac, poželjno je uzimati ga uz obrok. Ukoliko pijete i neke druge lijekove, poželjno je da se savjetujete sa stručnom osobom koja će vam pomoći odrediti najbolji vremenski razmak između uzimanja magnezija i drugih lijekova kako bi se zadržala njegova maksimalna apsorpcija. Rezultati uzimanja magnezija u tabletama će se vidjeti vjerojatno tek kroz nekoliko tjedana, što ovisi o svakoj osobi. Magnezij u spreju ima trenutni učinak jer djeluje odmah kroz epidermu i zaobilazi probavni sustav u kojem se gubi njegova većina. Najbolji magnezij za djecu možete pogledati na ovom linku.

 

 


#be_natur - FEEL THE DIFFERENCE
Newsletter

Sign up for our newsletter! We will inform you about the various benefits of magnesium, tips, interesting facts and promotions in our webshop.