Logo

BESPLATNA DOSTAVA unutar Hrvatske iznad 100€, izvan Hrvatske iznad 150€.

Magnezij za probavu

Naš probavni sustav osjetljiv je na nedostatak magnezija, jer čitav crijevni sustav sadrži mišiće (glatko mišićno tkivo), a postoji i obilje živaca u našim crijevima.
1587393623804.jpeg

Magnezij za probavu

 

Magnezij je mineral koji je neophodan za cjelokupno fizičko zdravlje. Otprilike polovica magnezija u našim tijelima nalazi se u našim kostima. Ostatak služi za pomoć u funkcioniranju stanica u raznim sustavima tijela. Ključan je za funkcioniranje mišića, srčani ritam, krvi tlak i razinu šećera u krvi.

Naš je probavni sustav osjetljiv na nedostatak magnezija, jer čitav crijevni sustav sadrži mišiće (glatko mišićno tkivo), a postoji i obilje živaca u našim crijevima. Magnezij pomaže opustiti mišiće crijevnog zida – uključujući sfinkter između tankog i debelog crijeva te između debelog crijeva i rektuma. To olakšava prolaz hrane kroz probavni trakt bez neprikladnih blokada uzrokovanih napetošću mišića.

Magnezij pruža odličnu pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS-a). Kod sindroma iritabilnog crijeva dolazi do pogreške u komunikaciji između mozga i crijeva. Očituje se nadutošću, grčevima i proljevom uzrokovanim nepravilnim grčenjem mišića u crijevima. Ovaj mineral pomaže u opuštanju tih mišića što dovodi do olakšanja.

Ako imate sindrom iritabilnog crijeva sa zatvorom (IBS-C), izbjegavajte dodatke magnezija koji sadrže kalcij jer dodani kalcij može povećati zatvor. Obično se dijetalna vlakna i voda spominju kada se raspravlja o zatvoru i sindromu iritabilnog crijeva. Voda je važna za uspostavljanje dovoljnog broja dobrih bakterija u crijevima. Postoji povezanost između manjka magnezija, zatvora i nedovoljnog unosa tekućine. Preporučeni unos vode je oko 30 ml na kilogram tjelesne težine. Treba napomenuti kako fizička aktivnost i znojenje mogu povećati potrebu za unosom vode.

Adekvatan unos magnezija utječe na našu probavu putem nekoliko različitih mehanizama. Zatvor je povezan s brojnim tegobama i stanjima kao što su glavobolja, loše raspoloženje, ekcemi i bolni zglobovi. Važno je osloboditi tijelo od toksina i isprazniti crijevo po mogućnosti 1-2 puta dnevno, jer se, u suprotnom, toksini zadržavaju u crijevu i unose u krvotok, umjesto da se izluče iz organizma. Ukoliko praznite crijeva manje od tri puta tjedno, imate tvrdu i suhu stolicu, osjećate pretjerani napor ili bol prilikom pražnjena crijeva te osjećate da su vam crijeva i dalje puna nakon obavljanja nužde, velika je vjerojatnost da patite od zatvora.

 

 

Magnezij i probava

 

Bez magnezija naše tijelo ne bi moglo dobro probavljati hranu. Ovaj mineral je potreban za reguliranje razine bakra, kalija, cinka, vitamina D i kalcija u našem tijelu. Uz to, aktivira enzime koji pomažu organizmu da apsorbira i iskoristi masti, proteine i ugljikohidrate. Također otpušta enzime koji pomažu u katalizi većine kemijskih reakcija u tijelu. Magnezij je ključan u procesu probave od trenutka kada stavimo hranu u usta jer utječe na proizvodnju enzima koji se nalaze u slini.

Magnezij utječe na proizvodnju i prijenos energije tijekom probave. Aktivira adenozin trifosfat (ATP), koji je glavna jedinica pohrane energije unutar stanice.

Magnezij privlači vodu u debelom crijevu, pomažući omekšavanju izmeta, čime lakše prolazi kroz crijevo, a pomaže mu i peristaltički pokret. Zbog toga je važno da dobijemo dovoljne količine magnezija i tekućine. Zdrava crijeva nam omogućavaju da maksimalno iskoristimo nutrijente iz hrane koju pojedemo. Osim toga, naš imunitet je povezan sa zdravljem crijeva.

Stres je često čimbenik koji utječe na našu probavu. Kada doživimo stres reagiramo s iskonskim reakcijama borbe koje šalju masivne količine krvi iz našeg probavnog sustava u naš mozak i mišiće kako bi nam omogućile optimalan rad u izazovnim situacijama. Ove iskonske reakcije utječu na našu probavu ako prevladavaju duže vrijeme. Stoga je od vitalnog značaja da se dovoljno naspavate i opustite kako biste osigurali da se probavni sustav odredi kao prioritet u smislu dobivanja dovoljne količine krvi i energije. Stres crpi magnezij, a on je nužan za smanjenje razine stresa jer snižava razinu hormona stresa- kortizola i opušta živčani sustav.  

Postoje mnogobrojne namirnice koje su bogate ovim mineralom, kao npr. skuša, losos, zeleno povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, tamna čokolada, avokado, tofu, bučine sjemenke i banane. Za razliku od prethodno nabrojanih namirnica, diuretici, sol, šećer, kofein i alkohol smanjuju razinu magnezija. I određena stanja mogu dovesti do nedostatka magnezija, kao što su: proljev, kronični stres, prevelik unos kalcija, manjak vitamina B6 te loša prehrana.

Dobra probava daje tjelesnu i mentalnu dobrobit. Problemi s probavom mogu dovesti i do nesanice, a nedovoljan san može uzrokovati još veće probavne probleme. Mnogi ljudi smatraju da im se dobro raspoloženje vraća te da im glavobolja i drugi simptomi nestaju nakon što im se konstipacija zaustavi i mogu potpuno isprazniti crijeva 1-2 puta dnevno, što je optimalno. Kako bi imali što bolju probavu bitno se opskrbiti dovoljnom količinom magnezija. Budući da naša standardna prehrana iz dana u dan ne ispunjava potrebe našeg tijela za magnezijem, najbolji način za dodatnom opskrbom je putem magnezija u spreju.

#be_natur - FEEL THE DIFFERENCE
Newsletter

Sign up for our newsletter! We will inform you about the various benefits of magnesium, tips, interesting facts and promotions in our webshop.